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About the EPSM 

 

The "European Association of Payment Service Providers for Merchants (EPSM)” is an 

interest representation and information platform of European payment network operators, 

acquirers and other payment service providers for merchants. Among the non-voting 

members are terminal manufacturers, processing and acquiring providers as well as 

payment schemes. It is based in Munich, Germany. 
 

The 67 EPSM members have their headquarters in 15 European countries (AU, BE, CH, CZ, 

DE, DK, FR, GR, IR, LU, LV, NL, SE, SK, UK). 

 

http://www.epsm.eu/epsm-members-list.cfm
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Q1: Do you agree with the EBA’s reasoning on the requirements of the strong 

customer authentication, and the resultant provisions proposed in Chapter 1 of the 

draft RTS? 

 

The scope of the Regulatory Technical Standards (RTS) is unclear to EPSM. In order to 

avoid different interpretations in the Member States, EBA should provide definitions and 

clarifications in the RTS. EPSM believes that a more thorough differentiation of the different 

payment types is strongly required in order to make this regulation a success.  

 

General: 

The wording in Art. 1 RTS does not to fit to the present global EMV standard practice for 

POS-terminal transactions. The wording was formulated with ‘online-banking credit transfers’ 

in mind. The established and secure EMV standard that is applied for the vast majority of 

European card payment transactions would have to be changed. If EBA persists in the 

present draft wording and scope of the RTS, the creation and implementation for an extra EU 

EMV dialect would require a time period of 5 to 10 years (if the security relevant software of 

POS devices needs to be changed). 

 

EBA should also consider that a layered security level is inherent to card payments. 

Merchants, acquirers and issuers each employ their own risk prevention systems and 

balance risk versus convenience. In contrast thereto, security of online banking payment 

methods mainly focus on the accurate authentication of the payer by the ASPSP, or PISP 

respectively. Therefore, we are concerned that due to the obligation to support SCA in every 

card transaction, the well established multi layer security of card payments will be replaced 

through SCA as sole risk prevention method. 

 

Authentication Code: 

It is unclear what an ‘authentication code’ is and what qualifies for it. The wording 

‘authentication code’ is used in a different context in PSD2 (Recital 96) and the 

accompanying FAQ document. It seems that the idea of an authentication code fits to online 

remote payments, but is not feasible for card payments at POS.  

 

Technically speaking, it is indistinct if the EBA required ‘authentication code’ can be realised 

by any of the EMV standardised data like the Message Authentication Code (MAC) or the 

ARQC (Authorization Request Cryptogram).  

 

Consequently, the RTS should stick to the wording of PSD2 and the requirement of an 

authentication code only being applicable for ‘remote electronic payment transactions’. In 

case EBA maintains the requirement of authentication codes for all transaction types, EBA 

should at least consult with EMV technical specialists to evaluate the best, feasible, secure 

and efficient way forward – instead of a burdensome, lengthy, expensive and unnecessary 

process.    
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Clarification Requirements: 

If EBA will stick to the current wording, the following questions should be clarified to avoid 

different interpretations in the EU member states.  

 

1. Is an ‘EMV Chip & Signature’ transaction at a POS terminal considered to be a strong 

authentication? 

 a) in case the signature is provided on a paper slip 

b) in case the signature is provided on a signature pad”? 

 

 2. Is an ‘EMV based, offline authorized’ transaction compliant with the EBA 

requirements?  

 EPSM believes offline authorised transactions should remain an option, especially as 

these transactions types are important for the handling of emergency transactions, 

when no connection between the POS terminal and a host is available. 

 

3. Is an “EMV based, offline-PIN authenticated” transaction compliant with the EBA SCA 

requirements? 

 

Definitions: 

It is unclear what qualifies as ‘an electronic payment initiated by the payer’ under PSD2 and 

the RTS. From the few definitions and recitals at hand it has to be considered that debit and 

credit card payment methods, no matter if swiped, waved, authorised offline, online, using 

PIN or signature on paper or sign-pads, are covered from the draft Regulatory Technical 

Standards (RTS), despite all the remote payments. Considering Recitals 95 and 96 of PSD2, 

stating that not the same level of protection is needed for all different types of transactions, 

EBA should clarify which transaction types do and which transaction types do not fall under 

the scope of Article 97 (1) PSD2. 

 

In this respect, EBA should provide clear definitions that help to understand if the following 

ways to initiate a card payment transaction qualify for strong customer authentication:   

-  Handing over a payment card to the merchant? 

-  Inserting a card into a POS terminal by the card holder?  

- Inserting a card into a POS terminal by the merchant? 

-  Signing a printed “card payment slip”? 

-  Entering a PIN at successfully at a POS terminal? 

-  Entering a PIN at non-successfully at a POS terminal? 

-  Sending successfully the daily “cutover” order from the POS terminal to the acquirer? 

 

Recurring Payments: 

Recurring payment transactions should either be excluded from the scope or exempt from 

the applicability of strong customer authentication. The principle that is established for credit 

transfers (Art. 8 (2) (b) RTS) should also be available for other transaction types, e.g. 

recurring credit card transactions initiated by the payee. 
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One-Leg-Transactions: 

Last but not least, PSD2, Art. 97 covers ‘one-leg transactions’. Up to now, not all markets 

outside the EEA support strong customer authentication. EPSM believes tourists visiting 

Europe should not be excluded from using their payment cards. Therefore, EBA should 

clarify that the scope of Art 97 (1) does not cover: 

 -  International card payment transactions where the issuer residing outside the EEA 

  does not support SCA,  

 -  International card payment transactions where the acquirer residing outside the EEA 

  does not support SCA. 

 

Q2: In particular, in relation to the “dynamic linking” procedure, do you agree with the 

EBA’s reasoning that the requirements should remain neutral as to when the 

“dynamic linking” should take place, under the conditions that the channel, mobile 

application, or device where the information about the amount and the payee of the 

transaction is displayed is independent or segregated from the channel, mobile 

application or device used for initiating the payment, as foreseen in Article 2.2 of the 

draft RTS. 

 

EBA shall remain neutral on this question as to when the ‘dynamic linking’ should take place. 

 

 

Q3: In particular, in relation to the protection of authentication elements, are you 

aware of other threats than the ones identified in articles 3, 4 and 5 of the draft RTS 

against which authentication elements should be resistant? 

 

EPSM does not see other significant threats. 

 

 

Q4: Do you agree with the EBA’s reasoning on the exemptions from the application of 

Article 97 on strong customer authentication and on security measures, and the 

resultant provisions proposed in Chapter 2 of the draft RTS? 

 

While in PSD2 the concept of risk considerations (‘risk based approach’) is recognized, the 

draft RTS list a limited number of scenarios when transactions are exempt from strong 

customer authentication. In this regard, EPSM does not agree with EBA. EPSM believes it 

should be to the discretion of the PSPs to decide which transactions qualify as low risk 

transactions.  
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Payments market participants, including acquirers, issuers, merchants and many specialised 

service providers, have developed very specific risk based approaches considering a whole 

set of criteria to qualify the risk of a given transaction for years. By applying sophisticated 

techniques it has always been the highest principle to find the best balance between the 

security needs of all parties involved and the convenience for the user. 

 

It is understandable that ‘EBA was not able to identify which minimum set of information the 

RTS should require for such transaction risk analysis to ... allow a specific exemption from 

the application of SCA’ (see No 54, page 16). This being said, EPSM strongly believes that it 

is the wrong way to exclude the option of risk evaluation for PSPs altogether. 

 

EPSM considers the attempt of the regulator trying to override the efficient work of all the risk 

and fraud experts in a few articles inappropriate. In order to avoid significant changes in the 

payments market to the dissatisfaction of all participants, including the consumers, EBA is 

asked to leave the decision which transaction qualify as a low risk transaction to the PSPs. 

EPSM believes that EBA has better ways and means at hand to achieve the same or even a 

better result (to safeguard the consumer). One option would be to introduce liability shifts 

between the PSPs and to exclude liability for the consumer.  

 

In this context, a Super-Complaint from Which, a consumer protection organisation in the 

UK, to the Payment System Regulator issued on 23 September 2016 provides compelling 

evidence that the strict obligation to support SCA in all transactions which the EBA is going 

to impose must be considered as an inappropriate and a misguided over-interpretation of Art. 

97 (1) and Art. 74 (2) PSD2.  

 

Consequently, only the payments which cause difficulties for the consumers should be in the 

scope of Art. 97 PSD2. In contrary to EBA's view as set out in No's 19b and 41 of the 

Consultation Paper, EPSM does not support an understanding that card acquiring PSPs 

‘should require payees to support SCA for all payment transactions’.  

 

EBA should rather continue following the principles EBA has established in No. 7.5 of the 

EBA Guidelines issued on 19 December 2014 which are applicable at present: 

 

(quote:) 7.5 

[cards] PSPs offering acquiring services should require their e-merchant to support 

solutions allowing the issuer to perform strong authentication of the cardholder for card  

transactions via the internet. The use of alternative authentication measures could be  

considered for pre-identified categories of low-risk transactions, e.g. based on a  

transaction risk analysis, or involving low-value payments, as referred to in the PSD. 

 

From a security and risk perspective, it is not understandable why contactless transactions 

should be favoured over contact-based payments. E.g. toll booths on motorways or parking 

meters usually do not require a PIN entry for low value payments with contact-based cards. 

EPSM believes EBA should abstain from interfering with the marked developments by 

favouring contactless transactions over contact transactions. Furthermore, this seems to 
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contradict with the mandate laid out in Art. 98 (2) (d) PSD. The RTS shall be developed from 

EBA in order to ‘ensure technology and business-model neutrality’.  

 

It is therefore suggested to delete the words ‘contactless’ in Art. 8 (1) b) i. RTS. Additionally, 

EPSM is of the opinion to put the maximum amount to 100 EUR, instead of 50 EUR as many 

relevant payment transactions are above 50 EUR, e.g. payment at motorways. 

 

In addition, EPSM considers the application of a cumulative threshold not to be feasible in 

environments where access or pass through is controlled by card payment such as toll 

stations or parking meters. Typically in these low value acceptance environments with 

cardholder activated terminals, payment devices are not regularly equipped with PIN pads or 

signature pads. Also, the payer would not be prepared to enter a PIN. We are concerned 

about scenarios where pass through is massively hindered due to delay or even abort of 

payment transactions.  

 

Accordingly, we suggest deleting clause of Art. 8 (2) b ii RTS, or at least provide a five to ten 

years period to allow the instalment of the respective terminals.  

 

 

Q5: Do you have any concern with the list of exemptions contained in Chapter 2 of 

the draft RTS for the scenario that PSPs are prevented from implementing SCA on 

transactions that meet the criteria for exemption? 

 

EBA should clarify that the list of exemptions is only optional and not mandatory. As fraud 

patterns change, PSPs should be given the opportunity to apply strong customer 

authentication if they deem appropriate, also for low value payments. For example, it should 

be possible for to set the maximum threshold for transactions in gaming or gambling to 5 

EUR.  

 

Therefore, EPSM suggests changing Art. 8 (1) and Article 8 (2) RTS in the following way: 

The word ‘is’ should be replaced by the words ‘may be’. 

 

 

Q6: Do you agree with the EBA’s reasoning on the protection of the confidentiality 

and the integrity of the payment service users’ personalised security credentials, and 

the resultant provisions proposed in Chapter 3 of the draft RTS? 

 

In principle EPSM agrees with EBA’s reasoning on the protection of the confidentiality and 

the integrity of the security credentials. Nevertheless, EBA should note that there are 

alternative, indirect identity payment instrument verification and authentication processes 

from global companies available which have the advantage that they avoid man in the 

middle, boy in the browser, or security breach attacks.  
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Therefore, EBA should further consult with security experts to avoid exclusions of solutions 

that can establish a high level of security. 

 

 

Q7: Do you agree with the EBA’s reasoning on the requirements for common and 

secure open standards of communication for the purpose of identification, 

authentication, notification, and information, and the resultant provisions proposed in 

Chapter 4 of the draft RTS? 

 

The use of open standards is generally a good concept for creating an effective market with 

many players. Nevertheless, PSD2 states in Recital 32 that ASPSPs are required to provide 

also ‘direct access’ to payment initiation service providers. It is the understanding of EPSM 

members that for this direct access no separated communication infrastructure should be 

required.  

 

Furthermore, article 19 of the draft RTS provides ASPSPs with the opportunity to develop a 

‘dedicated’ communication interface which than would be mandatory for TPPs to use in order 

to access the customer’s bank account. The dependency from the ASPSP’s developments 

seems to be in contrast with the intention of PSD2. 

 

 

Q8: In particular, do you agree that the use of ISO 20022 elements, components or 

approved message definitions, if available, should be required to ensure the 

interoperability of different technological communication solutions implemented 

between PSPs for the provision of AIS, PIS or for the confirmation on the availability 

of funds? Do you see any particular technical constraint that would prevent the use 

of such industry standards? 

 

ISO 20022 was originally designed for bank to bank messages. As such, ISO 20022 is only a 

messaging standard and not a communication standard. Since APSPs do not use this 

standard for their communication with their customers, it is likely that ISO 20022 will result in 

being an obstacle for TPPs direct access to the customers’ payment account. It should be 

avoided that the obligation to use ISO 20022 elements indirectly leads to the foreclosure of 

TPPs direct access. 

 

 

Q9: With regards to identification between PSPs, do you agree that website 

certificates issued by a qualified trust service provider under an e-IDAS policy would 

be suitable and allow for the use of all common types of devices (such as computers, 

tablets and mobile phones) for carrying out different payment services ? 

 

As the knowledge about the availability and the functionality of website certificates issued 

under an e-IDAS policy is not very widely spread, the process of securing the payments 

functionalities should not solely rely on these certificates.  
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Q10: With regards to the frequency with which AIS providers can request information 

from designated payment accounts when the payment service user is not actively 

requesting such information, do you agree that the proposed limit of no more than 

two times a day achieve an appropriate balance between allowing AISP to provide 

updated information to their users while not negatively impacting the availability of 

the ASPSP’s communication interface? If not, please indicate what would be in your 

view the appropriate frequency and rationale for such frequency. 

 

Considering the availability of different future payment means, e.g. ‘instant payments’, we 

would like to refer to the market specialists (like account servicing payment service 

providers), with consideration of the views of the competition authorities. 

 

 

Summary: 

The present RTS were written mainly looking towards online credit transfers and the 

corresponding ASPSP services. Other payment methods, like payment cards, seem to have 

played a much lower priority. EPSM believes that the present draft lacks clarity, provides too 

much room for interpretation which will lead to significant uncertainties.  

 

The major threat of the RTS is seen in an unbalanced overregulation in areas in which no 

regulation is needed – or a much lighter regulation would be sufficient.      


